Tévedések, csúsztatások Ridley Scott Napóleonjában

2023. december 03. 19:59 - Scriptor_

Ridley Scott 2023-as Napoleon című filmje sajátos és rendhagyó képet fest az egykori nagy hadvezérről és francia császárról. Az alkotás azonban nem kevés történelmi hiteltelenséget is tartalmaz sajnos.

A film tárgyi tévedései közül néhány

Részben saját vélemény, részben Lenthár Balázs cikke - hvg november 23. cikke alapján.

  • A párizsi tüntető tömeg, akiket Napóleon ágyúkkal (kartács tűzzel) lövet a film elején nem fegyvertelenül támadt, nagyon is voltak tűzfegyvereik.
  • Az 1796-os itáliai hadjárat alapozta meg Napóleon elismertségét a hadseregben, ám ezt a rendezés meg sem említi. Kimaradt a híres marengói csata is 1800-ból, miként az egész itáliai front.
  • Napóleon nem felesége hűtlensége okán tér haza Egyiptomból, hanem mert az itáliai fronthelyzet annyira megromlik, hogy veszélyben érzi saját korábbi győzelmeit és hódításait, amit helyre akar hozni.
  • A hatalomátvétel nem egészen úgy zajlott, ahogyan a film bemutatja: valójában Napóleon azt nagyon is jól előkészítette: az 500-ak szétkergetése előtt megszerezte két kulcs-ember, Fouché rendőrminiszter és Talleyrand külügyminiszter támogatását is.
  • Az austerlitzi csatában nem fulladtak ezrek a jégbe, valójában elenyésző számú volt az ilyen áldozat (lásd: John Holland Rose kutatásai) és nem ezen múlt a francia győzelem illetve osztrák vereség.
  • Kimarad a filmből két kulcsfontosságú tábornok: Joachim Murat és Michel Ney, akik jelentős mértékben alakították Napóleon sorsát. Az előbbi részese volt hatalomra kerülésének, az utóbbi egy nagyon rossz döntésével fő okozója volt annak hogy Napóleon elvesztette a legvégső csatáját Waterloonál.
  • Kimarad a filmből a napóleoni háborúk talán legfontosabb csatája az 1813-as lipcsei csata (a népek csatája), noha igazából ez az első igazán megrendítő veresége a császárnak.
  • A filmbeli két főszereplő (Phoenix és Kirby kisasszony között) 14 év a korkülönbség Phoenix javára, ám a valóságban a nő volt idősebb kerek 6 esztendővel.
  • Josephine nem csupán a véletlennek köszönhetően lesz súlyos beteg 1814 májusában, hanem mert Napóleon elbai tartózkodása alatt komolyan megfázik egy párizsi bálon, amikor I. Sándor cárral sétálgat (és flörtöl) órákon keresztül a szabadban, alig felöltözve.

napoleon_phoenix.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fabius.blog.hu/api/trackback/id/tr7818273037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása