A mediterrán feeling - Dél-Európa szépségei [3.]

2017. július 07. 15:11 - Magister_

Aki egyszer megtapasztalta és úgy igazán elmerült benne, az mindig visszakívánkozik oda. Hogy hová? Hát Dél-Európa gyönyörű városaiba és kiránduló helyeire. Spanyolország, Itália, Horvátország, Montenegró, Görögország, Málta, Ciprus - nyáron 1-2 hét alatt teljesen fel lehet töltődni ezeken a helyeken. Hogy mi a titkuk? Szerintem az, hogy ezekben az országokban egyszerre érezhető a tenger, a táj és a történelem szépsége, strandok, gyönyörű partok, látnivalók, romvárosok, várak, amfiteátrumok képében. Mindez Fabius Quintilianus világa, az európai kultúra őshazája, főként a Helasz és Itália varázsaltos vidéke.

mediterran3.jpg

A mediterrán feeling a tenger imádatát, a hegyek szeretetét, a fürdés élvezetét és a szenvedély megannyi megnyilvánulási formáját jelenti zenével, szerelemmel, hedonista szabadság-érzéssel együtt. Ez az, ami elsősorban Dél-Európában tapasztalható meg és főleg nyáron. Személyes tapasztalatom főként négy országról van (Olaszország, Horvátország, Montenegró, Görögország) melyeket keresztbe kasul bejártam az elmúlt 25 évben (és mindig nyáron). Ami közös bennük: gyönyörű a tenger és mindegyikben megtalálhatjuk a történelem ősi nyomait.

Olaszországban észak és dél, mintha két külön ország lenne, de mindkét helyen annyi a látnivaló, hogy hónapok alatt sem lehet tizedét sem bejárni. Velence önmagában egy külön világ (és érdemes sietni megismerésével, mert sajnos komoly veszély fenyegeti közép- és hosszútávon az egyelőre megállíthatatlannak tűnő süllyedés miatt) Róma látványosságait felsorolni sem lehet annyi van (pl. Piazza Navona, Angyalvár, Forum Romanum, Trevi kút, Szent Péter bazilika, Pantheon, Colosseum) és akkor még nem beszéltünk Toszkána fővárosáról Firenzéről (a Mediciek városáról), illetve az öt leggyönyörűbb olasz vidékről: a comói tóról, az amalfi-partról (Nápoly közelében), Liguriáról (olasz riviéra), Calabriáról (ami a csizma orra) és a csodálatos olasz szigetekről: Szicíliáról és Szardíniáról. (És még így is kihagytam vagy száz lenyűgöző helyet.)

mediterran1.jpg

A turistáknak egyébként három típusával találkoztam: a kultúra imádókkal - akik nem strandolnak, csak várost néznek és hűs szállodai szobákban pihennek a múzeumok, híres emlékhelyek megtekintései között, aztán a napimádó strandmániásokkal, akik meg pont csak a vízparton tartózkodnak és nagyjából "tesznek" a történelmi látnivalókra és végül a hozzám hasonló "vegyes érdeklődésű" utazókkal, akik mindent szeretnek (nézelődni és strandolni, természetet járni is). 

Horvátországban valamivel kevesebb a történelmi látnivaló, de azért akad, például Rovinj óvárosa, a pulai amfiteátrum (mindkettőn az Isztrián), Zadar (vagy Zára) történelmi része (rengeteg magyar vonatkozással) és a legfőbb kedvencem: a lenyűgöző és hatalmas dubrovniki vár, közvetlenül a tenger partján. A lenyűgöző falakat - melyek egyes helyeken elérik a 25 méteres magasságot is és két kilométer hosszan kanyarognak - a XIV. században emelték. Előtte a város bizánci, majd velencei fennhatóság alatt állt, később pedig 1358 és 1526 között Ragúzai Köztársaság néven félig önállóan, félig a magyar uralkodók hűbére alatt élte életét. Ma is gyönyörű és Európa egyik legnagyobb és legszebb állapotú erődítménye.

Görögország újra a látnivalók paradicsoma, szinte minden tájon belebotlunk valamilyen történelmi látványosságba. Engem lenyűgöztek például a meteórák, melyek 100-150 méter magas "toronysziklák" tetejükön szinte megközelíthetetlen bizánci kolostorokkal. Ugyancsak fantasztikus a 2918 méter magas Olümposz hegy, mely a görög mitológia szerint az istenek lakhelye. Hihetetlen élmény a szent Athosz-félsziget is, mely a görög-keleti vallás központja és csak különleges engedéllyel látogatható (20 kolostora van), illetve maga Athén milliónyi látnivalójával. Délen, a Peloponnészosz-félszigeten fekszik Spárta városa illetve még lejjebb Kréta szigete a legősibb prehellén civilizációs emlékhelyekkel. A görög szigetek közül egyébként Kréta mellett Korfu és Zákinthosz a két legvarázslatosabb, de ez nyilván szubjektív, mindenesetre a 10 legszebb sziget listáján mindenki válogathat ízlése (és pénztárcája) szerint.mediterran2.jpg

Nem célom ebben a posztban felsorolni Dél-Európa történelmi látványosságait, csupán megpróbálni megragadni valamit a címben is említett mediterrán érzésvilágból. Mert ez bizony létezik és nagyon is megtapasztalható. A tenger mindenhol csodálatos: Horvátországban sok helyen kavicsos, sziklás, görögben inkább sziklás, vadregényes, egymást követő öblökkel. A helyi ételek - italok különlegesek, a tenger hűsítő, a drágaság viszont jelentős mindenhol. Akik görögben vagy olaszban járnak, azoknak a robogó-bérlést mindenképp ajánlom, mert rengeteg kis öböl, fürdőhely bejárható velük és nem eget rengető a bérlés díja. 

Fabius Quintilianus szellemi öröksége és a görög-latin kultúra a világ egyik legcsodálatosabb vidékét hagyományozta az utókorra: Dél-Európa gyönyörű vidékeit és látnivalóit. Aki teheti merüljön el bennük a nyáron.

(2017.07.07.15:00)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fabius.blog.hu/api/trackback/id/tr8412647501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2017.07.08. 15:26:44

A dubrovniki vár valóban fantasztikus, egészen elképesztő, hogy azok a hatalmas falak közvetlenül a tengerparton vannak. Az embert szinte megérinti ott a történelem.

Filmflash. 2017.07.08. 15:42:09

@Ulrich von Lichtenstein: Dubrovnik nálam is ott van az első 5 mediterrán látványosság közt, de a sorrend a következő:

1. Róma, Piazza Navona, Colosseum, Forum Romanum, Trevi kút
2. Korfu
3. Istenek Ösvénye (Olaszország, Amalfi-part)
4. Skopelos szigete
5. Dubrovnik vára

Kávészünet blog · http://kaveszunetben.blog.hu/ 2017.07.09. 15:36:55

@Korifeus: jó kis lista két olasz két görög egy horvát aránnyal. A spanyolok kicsit kimaradtak pedig Kasztilia tele van fantasztikus várakkal és Madridban is sok a látnivaló.

Magister_ 2017.07.09. 21:54:50

Ezer megtekintés és 72 like! Köszönjük!

Fortress 2017.07.11. 14:02:02

Görögország az érdekes és ősi történelmi látnivalók, csodálatos tengerpartok és gyönyörű szigetek országa. Olivabogyó, úzó, baklava, giros, feta és ráadásnak híres görögök: Jennifer Aniston, Telly Savalas, Vangelis, Anthony Quinn ... stb

Harmath Árpád Péter 2017.08.15. 17:58:40

Az én nagy kedvencem Görögország. Korfu, Kefalónia, Sarti.

Jager_ 2017.08.25. 10:07:49

Gyönyörű a poszt harmadik fotója. Hol készült?
süti beállítások módosítása