Kinek állt érdekében Kennedy megölése? [9.]

2017. augusztus 03. 15:59 - Magister_

Ötvennégy évvel ezelőtt, 1963 november 22-én, déli 12 óra 30 perckor Dallasban, az Elm streeten, három gyors egymásutánban leadott lövés dörrent, melyek nyomán az Egyesült Államok 35. elnöke, a 46 éves John Fitzgerald Kennedy súlyos fejsérülést szenvedett, amibe 30 perccel később belehalt. Az esemény felforgatta egész Amerikát és világszerte megdöbbenést váltott ki.

kennedy1.jpg

Kennedy és felesége az elnöki autóban a merénylet előtt

Kennedyt az amerikai társadalom többsége jó elnöknek tartotta (napjainkban is a legtöbb felmérés az 5 legjobb elnök közé helyezi). Nagyon fiatalon lett sikeres (a második legfiatalabbként került a Fehér Házba), máig az egyetlen katolikus elnök, aki ráadásul ír felmenőkkel rendelkezett. Gyönyörű felesége, Jacqueline Bouvier (akivel JFK 1953 -ban házasodott össze) majdnem akkora népszerűségnek örvendett, mint maga Kennedy. Bár valójában sok, nyilvánosság elől eltitkolt egészségügyi probléma gyötörte (szinte gyermekkorától), mégis fess, jóképű, sportos és fiatalos politikus benyomását keltette. Az emberek szerették az elnöki párt, mert szimpatikusnak tűntek (Kennedy nőügyei csak halála után lettek ismertek, így például furcsa kapcsolata is Marilyn Monroe -val). Kennedy támogatta a "kisembereket": kiterjesztette az egészségügyi ellátátást, támogatta az oktatást, fellépett a faji megkülönböztetések ellen, amellett elhárította a Kubai rakétaválságot és megszavaztatta az Apollo-űrprogramot. Ugyanakkor a hadseregben, CIA -ban, a republikánusok közt rengeteg ellensége is akadt.

kennedy_jacqueline.jpg

Az elnöki "álompár" JFK és Jacqueline Kennedy

A merénylet és a vizsgálat

A rendőrség gyanúsan hamar, a merénylet után 82 perccel (!) elfogta a merénylőt, egy Lee Harvey Oswald nevű, alig 24 éves, New Orleans -i fiatalembert, aki a közeli tankönyvtár ötödik emeletének ablakából tüzelt. Később, miközben Lyndon Baines Johnson alelnök letette az elnöki esküt (kapkodva, az elnöki különgépen, Jacqueline Kennedy mellett, aki még vérfoltos kosztümben ácsorgott a kamerák előtt), a média folyamatosan az évszázad merényletével foglalkozott. Aztán két nappal később, újabb megdöbbentő esemény történt: november 24 -én, délelőtt a dallasi rendőrség épületének alagsorában - átszállítás közben - egy férfi pisztollyal lelőtte Oswaldot. A tettes egy Jack Ruby (Jacob Leon Rubinstein) nevű helyi bártulajdonos volt. A média még nagyobb fokozatra kapcsolva foglalkozott az egyre rejtélyesebb üggyel. 

Az új elnök, Johnson azonnal kongresszusi vizsgálóbizottságot állított fel, Earl Warren főbíró (Legfelsőbb Bíróság elnöke) vezetésével. A bizottság (melynek tagja volt Warren mellett két szenátor, egy nagykövet, egy pénzügyi tanácsadó és a CIA korábbi elnöke) 10 hónapon keresztül dolgozott a merénylet felderítésén, mégpedig 1963 december 5 és 1964 szeptember 24 között. A munka végén megállapították: Oswald egymaga követte el a merényletet és Jack Ruby is társak nélkül ölte meg Oswaldot. A Warren-jelentés - mely titkosításra került - a lakosság részéről nagy fokú elutasítással találkozott, mert bár az akták ugyan nem voltak hozzáférhetőek, annak végső következtetéseit kihirdették. Később a Warren-jelentés összegzése nyilvános lett és azt megküldték az amerikai könyvtáraknak is, ám a teljes dokumentáció, főleg a súlypontos részek máig zárolás alatt állnak. Titkosításuk feloldását jelenleg is halogatják.

A hivatalos nyomozás lezárulását követően szinte senki nem akadt az USA -ban, aki elhitte volna a hivatalos verziót és naponta jelentek meg újabb és újabb összeesküvés elméletek arról, hogy kik lehettek a valódi merénylők. Szóba került a maffia (Kennedy felvette a maffiával a harcot, de kapcsolatban is állt velük), sokan gondolták úgy, hogy a szovjet KGB tette és még többen úgy, hogy Fidel Castro ölette meg Kennedyt. kennedy_oswald_ruby.jpg

Lee Harvey Oswald és Jack Ruby

Négy évvel a merénylet után egy new orleansi kerületi ügyész, bizonyos Jim Garrison, saját elhatározásból nyomozást kezdett a merénylet ügyében. Következtetéseit elismeréssel fogadták, mivel több tucatnyi furcsaságra is fényt derített, illetve elérte a helyszínen készített amatőr felvétel, a Zapruder film komolyabb elemzését is. Abraham Zapruder 58 éves ruhagyáros teljesen véletlenül vette fel a merényletet Bell & Howell típusú kamerájával, 26 másodperces anyagot készítve a lövésekről és azok közvetlen előzményeiről. A felvétel jogait 150 ezerért vásárolta meg a LIFE magazin. Azonban évekig csak kiragadott képkockák jelenhettek meg a sajtóban az eseményről, majd először 1975 márciusában az ABC News levetítette az egész filmrészletet a merényletről. (1999 -ben az amerikai kormány 16 millió dollárt adományozott a filmért a Zapruder családnak.) 

Garrison kiterjedt nyomozása azzal a végeredménnyel zárult, hogy legalább 3-4 lövész volt a merénylet helyszínén és NEM Oswald okozta Kennedy halálát. Sőt, az ügyész azt is valószínűsítette, hogy az egész gyilkosságot befolyásos és magas pozíciókban ülő körök "rendelték meg", majd profi mesterlövészekkel hajtattak végre és tüntették el a bizonyítékokat is, mintegy "távvezérelve" a Warren-bizottságot. Garrison az összeesküvés alsó szintjéről három konkrét férfit is megvádolt a merényletben való részvétellel, akik mind a CIA -nek dolgoztak akkoriban: Clay Shaw -t (egy üzletembert) egy David Ferrie nevű zsoldost és egy Guy Banister nevű FBI ügynököt. Különös módon közülük ketten nagyon hamar elhaláloztak a merénylet után: Banister még 1964 júniusában, Ferrie pedig 1967 februárjában. (A halál oka: egyiküknél trombózis, másikuknál agyvérzés.) Clay ellen Garrison nem tudott elég bizonyítékot gyűjteni. Próbálkozásai - és a Shaw elleni per - után lejáratókampány próbálta Garrisont elhitelteleníteni és nevetségessé tenni.

Az amerikai lakosság mégis sokkal inkább hitt Garrison összefoglalójában, mint a Warren-bizottság jelentésében, így 1991 -ben Oliver Stone, világhírű rendező is inkább a Garrison anyagra támaszkodva készítette el híres filmjét a merényletről, melynek címe: JFK - A nyitott dosszié (főszerepben: Kevin Costner). 

warren_garrison.jpg

Earl Warren és Jim Garrison, két teljesen ellentétes nyomozás lefolytatói

Furcsaságok az egész ügyben

Felvetődik a kérdés: miért nem hitte el a lakosság túlnyomó része egy pillanatig se, hogy Lee Harvey Oswald volt a merénylő, aki társak nélkül követte el a merényletét? A válasz: részint mert nem hihető, részint mert annyi a furcsaság az ügyben, hogy mindenkiben felmerült az eltussolás és így az összeesküvés vádja. Miért nem hiteles Oswald merénylőként? Például mert képtelen lett volna 5,6 másodperc alatt három jól célzott, precíziós lövést leadni egy kezdetleges fegyverrel (Carcano 1891/38, 6,5 mm -es forgó-tolózáras gyalogsági karabély) 80 méter távolságra. (A legelső lövésnél 53 méterre volt tőle a célpont, a másodiknál 73 méterre, a harmadik, utolsó és egyben halálos lövésnél pedig 81 méter volt a távolság. Ahogyan az elnöki autó távolodott, úgy nőtt a távolság is köztük.) Oswald volt ugyan katona, de a legrosszabb lő-eredmények közt volt teljesítménye. Amellett ennél a típusú fegyvernél az újratöltési idő minimum 2 másodperc, és még célzásra is kell néhány másodpercnyi idő. Egyszerűen képtelenség tehát 5 vagy 6 másodperc alatt megcsinálni a három lövést. Márpedig a szem és fültanúk szerint az első és utolsó lövés közt csak 5-6 másodperc telt el. (Már ha a hivatalos verziónál maradunk, mely három és nem hat lövésről szól.) A merénylet után egyébként több profi mesterlövésznek sem sikerült Oswald állítólagos "mutatványát" utána csinálni.

Ugyancsak furcsa, hogy a Warren-bizottság egyáltalán nem vette figyelembe azokat a szemtanúi vallomásokat, melyek nem három, hanem legalább hat lövésről számoltak be, három különböző irányból. Többen állították ugyanis, hogy érkeztek lövések a tankönyvtár irányából, a közeli füves dombról és a kerítés mögül is. Szintén furcsa, hogy a szemtanúk gyanús hirtelenséggel haláloztak el a merénylet utáni években, elég "érdekes" okokból (autó-balesetek, nyílegyenes, kihalt útszakaszokon, furcsa betegségek, szívrohamok egészségesek fiataloknál ... stb). Különös az is, hogy Garrison-féle nyomozás során megvádolt két kulcsember - Ferrie és Banister 7 illetve 37 hónappal a merénylet után szintén tragikus hirtelenséggel hunytak el. Furcsa volt, a boncolási jegyzőkönyv eltűnése - érthetetlen elégetése - és Oswald "kihallgatása" is, melyet addig halogattak a merénylet után, hogy közben megölték az illetőt. Megmagyarázhatatlan az is, hogy Jack Ruby november 24 -én hogyan tudott töltött pisztollyal a zsebében karnyújtásnyira közel menni a 70 rendőr által őrzött Oswaldhoz és miért halt meg alig 3 évvel később ő is a börtönben (állítólag egy rák miatt szükséges műtétet követő tüdőembóliában).

kennedy_merenylet.jpg

A merénylet helyszíne és a lövészek lehetséges pozíciói (forrás: tortenelemcikkek.hu)

A számtalan furcsaság összességében eltussolásnak hatott és a többség számára azt "üzente" itt bizony a hatóságok avatkoztak az ügybe, hogy gyorsan le tudják zárni az egészet. Alig 82 perccel a merénylet után megvan a tettes, akinek "mit ad isten" előélete éppen megfelel a magányos merénylő elképzelésnek (hiszen kommunista).? Elégetik a boncolási jegyzőkönyveket, melyek bizonyíthatnák a lövések irányait és a lövedékek számát? Megváltoztatják a szemtanúk vallomásait a lövésekről? Hirtelen meghalnak a "kényes" szemtanúk a merényletet követően? Gyanús keletkezésűek Oswald ujjlenyomatai a puskán? Precíziós lövéseket tud leadni egy gyatra céllövő 5,6 másodperc alatt egy elavult puskából? Bizony túl sok a furcsaság.

A valódi tettesek

A valódi elkövetőek profi mesterlövészek lehettek, akik több irányból tüzeltek, mégpedig a Dal-Tex Building valamelyik ablakából, a Tankönyvtár épületéből, a Füves dombról és a kerítés mögül. Legalább 3-4 lövész lehetett a helyszínen. Nyilván ott volt Oswald is, mert kellett egy balek, akire majd ráfogható a merénylet, hogy a valódi elkövetőket ne keressék. Gyorsan kézre is került, alig 82 perccel a lövések után, már kattant is a bilincs a csuklóján. Olajozottan zajlott letartóztatása. Minden jel arra mutat, hogy nagyon jól megszervezett akció volt Kennedy megölése: az egyik titkosszolgálati csoport Oswald múltját "építette fel", - akit eljuttattak Moszkvába, Mexikóba és a marxista csoportok közelébe is, hogy a merénylet után hihető elkövetőnek tűnjön - míg egy másik csoport magát a gyilkosságot tervezte meg és hajtotta végre a legjobb mesterlövészekkel.

Az igazi tettesek természetesen nem hobbiból lőttek, hanem parancsra. Hogy ki adta ki nekik a parancsot? Azon a befolyásos körök tagjai, akiket zavart és akadályozott Kennedy politikája. Például a háborúpárti fegyvergyárosok, republikánusok, hidegháborút elmélyíteni akaró politikusok, tábornokok és CIA vezetők  körének leginkább elszánt tagjai. Nem lehettek sokan, hiszen annyi év után sem szivárgott ki semmi. De persze nem is kellett a megtervezéshez és végrehajtáshoz sok ember. A merényletet elrendelők közt mindenképpen lennie kellett egy-két befolyásos CIA és/vagy FBI vezetőnek, hiszen a gyilkosság után olajozottan tudták elhallgattatni a tanúkat és befolyásolni a Warren-bizottságot. Itt kell kiemelni, hogy a CIA korábbi vezetője (akit egyébként épp Kennedy váltott le), Allen Welsh Dulles eleve tagja volt a bizottságnak. Ha ő maga vagy valamelyik helyettese benne volt a merénylet megtervezésében, nem meglepő, hogy a Warren-bizottság semmi olyasmit nem talált a nyomozása során, ami összeesküvésre utalna. (Vicces is lett volna ennek ellenkezője, ha egyszer a merénylet egyik szervezője nyomoz a merénylet elkövetői után. Már, HA valóban benne volt Dulles, illetve korábbi külügyminiszter bátyja, Foster Dulles, vagy bárki a CIA vezérkarából.)

dulles.jpg

Allen Welsh Dulles CIA igazgató 1953-1961 közt

A CIA mellett nagyon valószínű egy hadseregparancsnok, katonai vezető, vagy tábornok részvétele is a merényletben, aki "szállította" a mesterlövészeket és az is elképzelhető, hogy sokan tudtak az egészről csak nem vettek benne részt. Utána viszont féltek és hallgattak mindenről, nehogy ők is Kennedy sorsára jussanak. (A lövéseket leadó katonákat, vagy volt tengerészgyalogosokat minden bizonnyal gyorsan likvidálták, személyükre lehet, hogy sohasem derül fény.)

Hogy mi volt az ok? Leginkább az, hogy Kennedy nehezen volt irányítható és az istennek se akarta elmélyíteni, fokozni az akkoriban kezdődő vietnami háborút. (Bár a fegyveres amerikai beavatkozás elrendeléséhez kezdetben hozzájárult Kennedy, később a válság feloldására törekedett.) A CIA -t is át akarta szervezni és a hidegháborúban túl kesztyűs kézzel bánt az oroszokkal. Legalábbis így vélték ellenségei. Rengeteg amerikai milliárdos érdekeit is sértette Kennedy béke-politikája, hiszen a fegyvergyárosok csak háborús megrendelések révén tudnak gazdagodni. A háború pedig 1963 novemberében úgy tűnt, csak Kennedy eltávolítása után folytatható. És csodák csodájára Kennedy halála után valóban folytatódott is: Johnson hagyta magát irányítani (nem makacskodott, mint Kennedy) és gőzerővel kezdte meg harcot Vietnamban, mégpedig 1963 illetve 1973 között. Kennedy megölésével mindenki megkapta tehát amit akart: a CIA a nemzetközi elhidegülést, a tábornokok a háborújukat Vietnamban, a fegyvergyárosok meg a katonai megrendeléseiket.

Sajnos a merénylet részleteinek ismerői már nagyrészt halottak, így könnyen elképzelhető, hogy teljes igazságot soha nem tudjuk meg. Bár valóban rengeteg a feltételezés az ügyben és jogosan vethető fel, hogy posztunkban a "valódi tettesek" rész ilyen alapon akár légből kapottnak is tekinthető, azért az említett gyanús körülmények, a felvetett problémák és az egyszerű logika is elgondolkodtathatnak bennünket az évtizedek óta "eladhatatlan" Oswald-féle verzió képtelenségéről.

 

Felhasznált irodalom:

  • Robert Dallek: Befejezetlen élet - John F. Kennedy 1917-1963., Gabo Kiadó, 2004.
  • Martin Dugard - Bill O'reilly: Kennedy - A gyilkosság, amely véget vetett az amerikai Camelotnak. HVG könyve, Budapest, 2013.
  • Sellers-May-McMillan: Az Egyesült Államok története. Maecenas Könyvek, Bp. 1995.
  • Harmat Árpád: John F. Kennedy élete és rejtélyes halála. tortenelemcikkek.hu 02.14.2015 

fabius.jpg

2017.08.03.16:00

96 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fabius.blog.hu/api/trackback/id/tr812717156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2017.08.03. 21:21:01

Oswald magányos merénylő teóriája számomra soha nem volt hihető. És nem véletlen, hogy fél évszázada utasítja el a többség is.

Képtelenség volt ugyanis Oswald lőállásából olyan pontos lövéseket leadni, azzal a puskával és azzal a tudással (olyan képességekkel) amivel Oswald rendelkezett. Több mesterlövész megpróbálta utána csinálni, egynek sem sikerült, mert a forgó-tolózáras karabély minden lövése után 2-2,5 másodperc kell a felhúzásra és plusz egy másodperc a célzásra. Így egyszerűen képtelenség 5,6 másodperc alatt 3 precíziós lövést leadni.

Annak pedig, hogy képtelenség volt Oswald tette, egyszerű a magyarázata: nem ő lőtte le Kennedyt 63 november 22 -én, hanem egy valódi mesterlövész egy másik lőállásból.

Magister_ 2017.08.03. 22:45:15

@Simao Sabrosa: igen, ez az egyik képtelenség az ügyben a sok tucatnyi más furcsaság mellett.

Periodista. 2017.08.03. 23:34:39

Számomra a túlszervezettség volt mindig is a leginkább hiteltelen. A merénylet után másfél órán belül elfogják a tettest, minden bizonyíték adott (karabélyát postán rendeli, holott simám megvehette volna máshogy is, mondjuk boltban, álnéven), majd vallomás nélkül ő is meghal és persze a tettes is 3 évre rá. Minden száll elvarrva. És mit ad isten a tettes tökéletesen beleillik a kor ellenség-képébe: vagyis marxista, járt a Szovjetunióban (sőt onnan importálta feleségét is), hisz a komcsikban és Castro párti. Ideális tettes ugyebár. Túlságosan klammol az egész. Ilyen csak szervezett módon lehetséges. A CIA képes ennyire leszervezni valamit.

Arte Peritus 2017.08.04. 00:30:37

@Intercessor: nekem a sok haláleset gyanús. Hihetetlen, hogy a merénylet utáni 2-3 évben a szemtanúk többsége sorra elhalálozzon, köztük a 4 legfontosabb kulcsember: maga Oswald, aztán az ő gyilkosa Jack Ruby, majd a merényletben állítólag résztvevők közül ketten is: David Ferrie és Guy Banister.

Bright side of life 2017.08.04. 09:03:26

Ismétlés a tudás anyja.... jó összefoglalás, bár meglehetősen egyoldalú. A Warren-jelentés azért nem ennyire egyszerű és egysíkú, mint ahogy itt említésre került.
Nem derül ki az írásból, hogy mi a célja a szerzőnek a tények és feltételezések egyszerű felidézésén túl.

Zsoltbacsi 2017.08.04. 09:10:48

Szerintem (és ezzel nem vagyok egyedül) a FED áll az egész mögött. Kennedy előtt, (és azóta se) egyik elnök se merte bolygatni a kérdést, hogy miért kell egy magáncégnek az usa pénzét nyomtatni.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2017.08.04. 09:10:49

Összefoglalónak jó, de semmi újat nem tudtam meg. A legeredetibb feltételezést/spekulációt Frei Tamásnál olvastam egyébként. Hogy a forrás mennyire tiszta persze kérdéses. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2017.08.04. 09:14:01

@Zsoltbacsi: mert idehaza is kell egy, mindig az aktuális kormányzópárt tulajdonában lévő cég, amelyik a külföldi gázexportőr és a magyar átvevő/fizető között van. :)

arncht 2017.08.04. 09:15:52

az biztos, hogy magas szintre vezetnek a szalak, mert tobbet tudnank ma mar rola.

Bright side of life 2017.08.04. 09:18:13

@Zsoltbacsi: ez így nem igaz. Korábban többször is felmerült, hogy ne hitelpénzt használjon az USA, hanem a kormány maga teremtsen pénzt és ezt meg is lépték. Az tény, hogy Kennedy óta nem volt ilyen próbálkozás.

Yggdrasil76 2017.08.04. 09:24:20

Azért érdemes lenne átfutni Hahner Péter (történész, az amerikai történelem egyik legjobb magyar ismerője,) "A nem létező rejtély" című könyvét is egy ilyen cikk írása és közzététele előtt. Tűélesen, sokkal részletesebb forrásanyagot feldolgozva vezeti le, hogy:
1) Oswald egyedül lőtte le Kennedy-t (nehéz elhinni, hogy egy világhatalom vezetőjét egy minden másban kudarcot vallott kisember megölheti, de Oswaldnak sikerült)
2) Garrison igen durván csúsztatott, vádaskodott, ártatlanokat tett tönkre, a "nyomozása" semmivel sem vitt közelebb a megoldáshoz, a Stone-filmben sok is sok a ködösítés
3) Kennedy népszerű, de objektív mércével gyenge elnök volt

Persze amíg újabb és újabb könyveket lehet eladni vagy kattintásszámot lehet növelni ezzel, addig rendszeresen fel fog bukkanni a "Kennedy-rejtély". Ami nem létezik...

ősbölény 2017.08.04. 09:33:39

Jó kis összeesküvés-elméletet olvashattunk, teljesen a szovjet propaganda szájíze szerint (hogy ti. az imperialista héják, a vietnami háborúban érdekelt "szoldateszka", a CIA a gyilkos), még J. F. Dulles is belekerült, a Ludas Matyi állandó karikatúra-céltáblája.
Nekem volna egy kézenfekvőbb konteóm: ennek hőse George Wallace, alabamai kormányzó lenne, aki a Kennedy egyenjogúsító politikája elleni (főleg déli) tiltakozásoknak volt a vezéralakja, CIA-ügynökök helyett inkább a Ku-Klux-Klanra gondolnék végrehajtóként. Erre a verzióra legalább annyi bizonyíték van, mint a cikkben vázoltra, s jobban összhangban áll a későbbi eseményekkel is (Martin Luther King és Robert Kennedy meggyilkolása), a tiszteletes híres beszéde egyébként három hónappal az elnökgyilkosság előtt hangzott el, nagy lendületet adva a polgárjogi küzdelemnek.
Az egyébként nyilvánvaló, hogy a Warren-jelentés misztifikáció. A "pacifista" konteó ellen szól, hogy azt bizonyára ténylegesen feltárták volna, és legkésőbb 1990 körül nyilvánosságra is hozzák. A "rasszista" konteót az is alátámasztja, hogy ez az érdek annak idején nyilván meg is akadályozta a nyomozást, s ma sem tanácsos bolygatni a kérdést, mert az afroamerikaiak helyzete ma is "forró krumpli".

Magister_ 2017.08.04. 09:39:26

@Yggdrasil76: nem csak átfutottam, hanem alaposan el is olvastam Hahner Péter könyvét, és nem nem a cikk megírása előtt, hanem amikor az megjelent. Bár alapos munka és Hahner urat is sokra tartom, a könyv nem győzött meg.

Egyébként: Garrison ellen lejárató kampány folyt, az meg, hogy Kennedy elnöki tevékenysége milyen volt, nem írható le azzal, hogy "jó" vagy rossz, ennél összetettebb a dolog.

Ami meg a kattintás szám hajszolását illeti: nekem nincs hasznom a posztból (sem anyagi sem egyéb), de ha te tudod hogyan lehetne, várom javaslataidat! :)

alfacharlybravo 2017.08.04. 09:46:56

Trumpot jogilag mészárolják le, sokat fejlődött a technika. Szegény Kennedy útban volt, hát eltakarították. Az egész családot megtizedelték nehogy egy közülük elnök legyen és visszavágjon.

Patt Garrett 2017.08.04. 09:53:25

Azért én Mark Lane : Elsietett ítélet c. művét is ajánlom a téma iránt érdeklődők figyelmébe.
"A merénylet után egyébként több profi mesterlövésznek sem sikerült Oswald állítólagos "mutatványát" utána csinálni." Annak idején az MTV is beszállt ebbe a "játékba", Hammerl László olimpiai bajnokkal lövettek egy mozgó sziluettre. Neki sem sikerült a három találat ...

misimisi 2017.08.04. 09:59:42

@Fabius Quintilianus: Marha jól összefoglaltad az egész összeesküvés elméletet. Akkor most, ha eddig nem tetted meg, keress rá debunk-oldalakra, és olvasd el, hogy hogyan cáfolják meg sorban a marhaságokat, a mágikus golyótól kezdve a füves dombon látott füstfelhőig. (Csak egy példa, ami itt is többször felmerül: már a hetvenes években utánamértek, és kiderült, hogy nem 5.6 mp alatt dördült el a 3 lövés, hanem több mint nyolc alatt, és azt már simán meg lehet csinálni. Aztán: Oswald tengerészgyalogos volt, vagyis jól lőtt, azokat ugyanis megtanítják lőni. Addig gyakorol, amíg nem megy.)
És hogy Garrisont mennyire lehet komolyan venni, arra jó példa, hogy a végén már hét-nyolc merénylőről hadovált, csatornanyílásokból leadott lövésekről, stb. A józanabb munkatársai el is hagyták.
Még egy gondolat: mi értelme lenne a gyilkosság után két-három évvel elhallgattatni valakit? Ezerszer elmondhatta, leírhatta, stb, hogy mit tudott.

2017.08.04. 10:03:38

orbán szerint soros lehetett, de biztos, hogy akkor és ott fog csak kiderülni, ahol a párhuzamosak találkoznak

Duplaxiii 2017.08.04. 10:07:31

Egy adott generáció számára roppant fontos az ilyen témák sokszori felvetése, ugyanakkor ma már a téma belesimul a "járt-e embert a Holdon?" vagy az "51-es körzet és az UFO-k" kategóriájába.
Mivel eleve nem tudtak sok évig válaszokat találni, már a tényleg a fikció szintjére került a Kennedy-gyilkosság, mivel alig vannak már élők, akik tudhatnának valami konkrétumot. És ugye egy ilyen pici országban, mint Magyarorság, is lehetséges dokumentumok eltüntetése (ügynök kartonok...)
A Kennedy-gyilkosság valójában minden irányból levezetett már sok éve, csak azt nem tudjuk, melyik a valós irány...
.
Számomra a legtöbb hátteret nem egy-egy értelemszerűen valamilyen elv mellett írt könyv adta/adja, mert akkor 5-6-os el kell olvasni, és ismét felmerül: melyik is a hiteles?
Az egyik legérdekesebb eddigi forrás számomra a 1987-es L.B.J.: A korai évek című szenzációs dráma (nem beszerezhető...) volt. Ami Lyndon Johnson életéről szól, ami pedig a közvetlen vetélkedés volt Kennedyvel. Abból - mivel nem Kennedy volt a "célpont" - sok átvitt következtetés származtatható, például miért nem Johnson nyert? Miért lett sikeres JFK, és kik álltak mögötte. És egészen a gyilkosságig.
Kicsit kimarad minden JFK elemzésből a multja, származása és kapcsolatrendszere, például a családi vagyon szeszcsempészettel történő megszerzése, ami azért elég sok múltbeli aktív kapcsolatot is feltételez. A említett filmből kideről, Johnson vereségét - a közvéleménykutatások ellenére - mennyire okozta a Kennedy-klán ír ex-szexcsempész bűnözői háttere... Analógia tapasztalható a mai ocsmány politikia marketinggel, amikor a szavazók megvezetése, becsapás az lesődleges a hatalomért.
A történelem igazolta, hogy JFK halálával LBJ lett az USA egyik leghaladóbb elnöke, akinek negatív megítélését az örökölt vietnámi háború okozta.
SOHA nem fog kiderülni, hogy JFK és háttere kiknek lépett a lábára, hogy politika, üzlet vagy egyszerű maffialeszámolás van a háttérben.
Mert ha egyszerű politikai lenne, az már kiderült volna, hiszen Chile esetében és évtizedek óta tudjuk a CIA vagy a svájci Nestle szerepe a komcsi megbuktatásában...
Ha JFK-nél is "csak" politika lett volna, az már kiderült volna...
A filmet érdemes megnézni és abból szerezni be néhány hiányzó puzzle-darabot.
(Ahogy a kis Bush történetéről is a legtöbbet Oliver Stones eredetileg lejárató filmjéből tudhatjuk meg, a W. - George W. Bush élete-ből. Mire a végére érsz, már valóban sajnálod, mert nem ő volt a bunkó, hanem a média által sztárolt apuci és anyuci...)

Magister_ 2017.08.04. 10:09:58

@misimisi: Az első tanúvallomások 5.6 másodpercről szóltak, csak később módosult a dolog (csodák csodájára, mikor rájöttek, hogy képtelenség beadni az embereknek).Oswald tengerészgyalogos volt, és NEM mesterlövész. Amúgy meg a lehető legrosszabb lőeredményt produkálta. Ha egy ponttal kevesebbet teljesít kicsapták volna. Szarul lőtt, mégsem tudták utánacsinálni lövéseit igazi mesterlövészek. Garrisont lejáratták, direkt, így nem számít mit adtak szerencsétlennek a szájába. Az ügy előtt sikeres kerületi ügyész volt, képességeit illetően EZ számít. Van értelme eltenni valaki az útból két-három évvel később is, HA a média és egy bizonyos ügyész figyelme akkor irányul az illetőre!

Bafana 2017.08.04. 10:19:22

Nem az a kérdés, hogy ki, mivel és hogyan,hanem hogy miért. Páran előttem említették az okát. Saját pénzt akart. Ennyi. Megjegyzem az 1848-49-es szabadságharcunkat is éppen ezért verték le. Akkor bólintott rá egész Európa az oroszok jövetelére, amikor Kossuth saját pénzt kezdett el nyomtatni, aminek MEG VOLT AZ ARANYFEDEZETE!!! A kettőben ez a közös. Hogy mivel van habosítva, már részletkérdés, viszont csak erről szabad beszélni.

wasserkopf 2017.08.04. 10:26:56

@Simao Sabrosa: ez (matematikailag) egyáltalán nem lehetetlen. Képzeld el idősíkon:
-első lövés (indul a stopper)
-3. másodperc: 2. lövés
-6. másodperc: 3. lövés
Pár hónap alatt azért egy amatőr kezdőt is ki lehet képezni mesterlövésszé, már amennyiben az álcázás nélküli 70-100 méterre lévő célra leadott lövések mesterlövész-képességeket igényelnek.....

Bakonyi Karoly 2017.08.04. 10:29:23

Mondhatni, megszallottan olvasok es megnezek mindent ami JFK-vel kapcsolatos :D
Hogy miert? Mert szamomra elkepesztonek es felelmetesnek tunik hogy a nagy demokracia fellegvaraban, az USA-ban egy ilyen gyilkossagot ugy megtudtak rendezni es eltusolni.
Es azota sincs semmi megdonhetetlen teny v bizonyitek csak feltetelezes. Mint ahogy a cikk iroja is irja, aki tenyekkel tudna szolgalni az mar reg halott.
De ne felejtsuk el a fent felsoroltak mellett, hogy bizony JFK utan soron kovetkezo elnok LBJ testore, bizonyos Malcolm Mac Wallace - akirol koztudott volt hogy egy pszicho es LBJ bergyilkosa - az egyik merenylo lehetett. Ugye neki megtalaltak az reszleges ujlenyomatat a tankonyraktar egyik emeleten. Par evre ra o is meghalt egy "egyenes szakaszu uton".
En is ugy gondolom hogy 3-4 magasan kepzett mesterlovesz lehetett ott azon a napon, CIA es az FBI magasabb koreibol kikerulo vezetok tudtak rola, profi szinten megszerveztek. LBJ is 1000% benne volt, hiszen o egy babu volt csak, megadta mar masnap a katonai vezetoknek vietnamot. Az is fura termeszetesen, hogy mar abban az idoben is dolgozott a titkosszolgalat, aminek nyoman nem lehetett volna nyitva "minden ablak" az utcakon, elvegyulve tobb tucat ugynok lett volna kirendelve es biztositottak volna az utvonalat. JFK elott amugy max respect, hiszen tudta o pontosan jol hogy megakarjak olni (Dallas elott Miamiban is volt otleteles errol) es megis nyitott teteju autoval ment egy olyan varosban - Dallas - ahol koztudottan nem volt kedvelt. nem akart gyengenek latszani es ez lett a veszte. A lenyeg, soha nem fogjuk megtudni a pontos reszleteket.

laci_52 2017.08.04. 10:33:16

A Kennedy-gyilkosság mögött olyasvalami áll, ami sokak szerint nem is létezik(szerintem igen!): a Háttérhatalom.

Shopping 2017.08.04. 10:40:39

Döntsd el magad!!!

az USA alkotmányában benne van hogy a PÉNZNYOMTATÁS mindig állami kézben kell hogy maradjon. Ez igy is volt, egészen addig amig bizonyos ( zsidó) körök meg nem szerezték ennek a jogát.
Innentől kezdve --törvényellenesen -- magánkézbe került a pén nyomtatása.
Ez, -naponta - több százmillió dollár hasznot termel!!!!

Amikor Kennedy hatalomra került, az első intézkedései egyike volt, hogy elvette ezektől az emberektől ezt a jogot, és ismét állami kézbe került a pénzjegy nyomtatás.

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit tennének meg ezek az emberek hogy visszaszerezzék ezt az üzletet, ami ennyi bevételt hoz nekik? beleférne-e nekik 2-3 ember megölése?
Ugye, hogy ugye?

Kennedy halála után, --továbbra is alkotmányellenesen -- a pénzjegy nyomtatás visszakerült ezeknek a ( zsidó) magáncégek kezébe.
Mind a mai napig.

Na akkor gondolkozz, és döntsd el ,hogy miért ölték meg...

Történelemtanár_ 2017.08.04. 10:42:08

@wasserkopf: nem jól számolsz, mert két lövés közt minimum 3,5 másodperc kell (ha villámkezű a lövész): 2,5 másodperc töltés + 1-1,5 másodperc célzás (hiszen töltés közben elmozdul a karabély), így tehát:

-első lövés (indul a stopper)
-3,5. másodperc: 2. lövés
-7,5-8. másodperc: 3. lövés

A legkevesebb a 7,5 - 8 másodperc, de ez is csak nagyon-nagyon gyorskezű, profik esetében lehetséges.

wasserkopf 2017.08.04. 11:02:12

@Simao Sabrosa: nem szeretnék kötözködni veled, meg annyira nem is érdekel a probléma ezen vetülete, csak az általad megadott adatokból gondolkoztam. Először 2-2.5 mp töltés és 1 mp. célzás adatokat írtál. Ebbe szűken, de befér a határok közé (6 mp) három lövés, az alsó érték 3 mp.
Másodszor már 2.5 + 1-1.5 mp. adatsort írsz, amibe már tényleg nem fér bele. Mert az alsó érték így már 3.5 mp.

Történelemtanár_ 2017.08.04. 11:05:31

@wasserkopf: az elsőre általam leírt 2,5 + 1 mp esetén sem férsz bele az 5,6 mp -be. Legfeljebb a 2 + 1 mp esetéen, de az is 6 mp -re jönb ki, nem 5,6 -ra. Vagyis sehogyan sem stimmel. De akadémikus a vita, mert a merénylet utáni próbákon csak egy profi lövész tudta 8 mp alatt megcsinálni és ő sem lőtt pontosan.

Túlélő ... 2017.08.04. 11:07:19

@Shopping: Mit gondoldz mi történne és mekkora pénzügyi válságot okozna, napi több száz millió fedezet nélkül legyártott pénz???
Na akkor gondolkozz, és döntsd el ,hogy milyen baromságot írtál!

Shopping 2017.08.04. 11:18:36

@Túlélő ...: most gazdasági témáról vitatkozol, vagy a TÉNYEKRŐL?
alkotmányos törvény van arról hogy állami monopolium a nyomtatás? ---van
ennek ellenére magánkézbe került a nyomtatás? --igen
Kennedy ezt visszavonta? --igen
megölték? ---igen
halála után egyből visszaadták a ( zsidó) magánszemélyeknek? --igen

a fedezet nélküliség bullshitet meg magyarázd a Wall streeten. kamu az egész ahogy van. láttad a "Big short" című filmet? nézd meg rájössz hogy az se igaz amit kérdezel

wasserkopf 2017.08.04. 11:43:32

@Simao Sabrosa: Ezt írtad, hülyegyerek, hogy kapnád be a faszom:
"........mert a forgó-tolózáras karabély minden lövése után 2-2,5 másodperc kell a felhúzásra és plusz egy másodperc a célzásra. Így egyszerűen képtelenség 5,6 másodperc alatt 3 precíziós lövést leadni....."

Történelemtanár_ 2017.08.04. 11:47:25

@wasserkopf: na, mi van bekattantál? Tanulj már meg számolni te idióta:
2-2,5 mp + 1 mp = 3-3,5 mp.

-első lövés (indul a stopper)
-3-3,5. másodperc: 2. lövés
-6-7. másodperc: 3. lövés

Hogy a picsába férne ez bele 5,6 másodpercbe te szerencsétlen analfabéta marha? Hogy te kapnád be, a tédet meg a fogaskerék. Barom!

Magister_ 2017.08.04. 11:49:00

@wasserkopf: @Simao Sabrosa: Próbáljatok már meg normálisan kommunikálni ha lehet. Ha folytatjátok, mehettek. Elsőnek az, aki kezdte, vagyis Vízfej úr!

HgGina 2017.08.04. 11:49:51

Valami új esetleg?
Avagy megint csak egy újabb, vékonyka bőr egy ezer éve lerágott csontról?

Túlélő ... 2017.08.04. 11:52:18

@Shopping: nem vagy egy pénzügyi zseni, mi? Ha valaki hasznot húzna, legalábbis tetemes (nemzetgazdasági tételt jelentő) hasznot a fedezetlen pénzkibocsátásból, mint szerrinted "rejtélyes zsidó körök" akkor két dolog történne: egyrészt vagy 6 ezer pénzügyi elemző, bankár, közgazdász ordítana fel, másrészt pénzügyi válság alakulna ki. De ha ezzelé a baromsággal csak zsidózni akartál egy jót, valami jobbikos, kurucinfós, Echo tévés faszságot viszabüfögve, akkor nem szóltam.

Túlélő ... 2017.08.04. 11:53:02

@HgGina: nem ezer, csak 54 éve :-)))

Luftwaffer 2017.08.04. 11:59:54

@csentecsa: a maffiàs vonal sztem is él. A céljuk Bobby kiiktatása lett volna, aki igazságügyi miniszterként nagyon rájuk szállt. Az elnököt kiiktatva Bobbytól is megszabadulhattak.
"A dog will continue to bite you if you cut off its tail. Whereas if you cut off the dog's head, it would cease to cause you trouble."

3 főnök volt érintve a tervezésben: Carlos Marcello(new orleans), Santo Trafficante(tampa), Sam Giancana(chicago). Jack Ruby a maffia kifizető embere volt a dallasi rendőrség felé, szabadon járt-kelt a rendőrségen, ezért tudott Oswaldhoz is közel kerülni. A maffia nyakig benne volt a CIA Mongoose müveletében, sokat tudtak a cubai titkos műveletekről, ami miatt a gyilkosság után az FBI es CIA nem nagyon törte magát, h a maffia után nyomozzon, mert féltek h a titkos Castro elleni műveletek kitudódnak, és ezáltal a magas rangú kubai kapcsolataik bebuknak. Amúgy Ruby személyesen ismerte Oswaldot és mindketten jártak a gyilkosság előtt Carlos Marcello házában. Oswald csak egy balek volt, akit megvezettek. Könyvajánló: bookline.hu/product/home.action?_v=Lamar_Waldron_A_Kennedy_gyilkossag_el&pid=22%3A273421

Magister_ 2017.08.04. 12:06:09

wasserkopf - Esetedben az "idióták és trollok kíméljenek" kitétel érvényesül. Na, pá!

Control. 2017.08.04. 12:10:11

@Luftwaffer: A maffia és Kennedy-merénylet kapcsolat azért nagyon vékonyka szálon függ. Az lehet, hogy az amerikai olasz maffia együttműködött a CIA -val kubai ügyekben, de azt nem hiszem, hogy a Kennedy elleni merényletben is lett volna a maffiának szerepe. Több okból sem valószínű:

1. A maffia bevonásával, óriási felesleges kockázatot vállalt volna a CIA.
2. A maffiának nem lehetett befolyása a nyomok eltüntetésébe
3. Semmi szükség nem volt a maffia bevonására, hisz a sereg és a CIA rendelkezett akkoriban az USA legjobb mesterlövészeivel. Minek kellettek volna a cosa nostra emberei?

Control. 2017.08.04. 12:11:51

... mellesleg, aki képes 5-6, vagy akár 8 másodperc alatt egy Carcano típusú, második világháborús forgó-tolózáras fossal 3 precíziós lövésre 80 méter távolságra, az előtt leemelem a kalapom. Kizárt ugyanis.

fingerbangs 2017.08.04. 12:19:31

egy apróság: kennedy a koponya felső részét ért lövésbe azonnal belehalt, azt hiszem ez volt a 3. lövés, az agya harmada konkrétan kiesett a kocsi csomagtartójára, jackie kimászik és megpróbálja összeszedni (teljesen szürreális helyzet)
30 perccel később csak hivatalosan bejelentik a halált (hosszasan próbálják újraéleszteni a fél koponyát elvesztett embert, ez is szürreális)

Control. 2017.08.04. 12:33:16

@fingerbangs: Én úgy tudom, nem a koponya darabok miatt mászott ki a kocsi csomagtartójára (bár sokan ezt hitték), hanem mert pánikba esett, hogy rá is tüzet nyitnak és ő lesz a következő célpont. A kocsi mögötti testtőrök felé mászott, tőlük remélt segítséget. A pánik mozgatta nem a józan ész. Az újraélesztéssel meg az a helyzet, hogy Kennedy 30 percig még élt (vert a szíve) a koponyasérülése után is. Inkább EZ a szürreális.

Control. 2017.08.04. 12:48:12

@csentecsa: ez igaz, de nem Kennedyt ölték meg, hanme annak gyilkosát. Én arra utaltam, hogy a maffia a KENNEDY MERÉNYLETBEN nem vett részt, nem azt, hogy az Oswald-merényletben.

holdraszállás tagadó 2017.08.04. 13:00:47

Gondolom a lövések közötti 5-6 sec a Zapruder-filmből derülhetett ki inkább pontosan, mint szemtanúk vallomásaiból. De ebből hogy lehet 8sec ha egyszer film van a lövésekről és a pontos történésről?
Korrekt, szépen megírt összefoglaló, régen nem olvastam már erről, úgyhogy le a kalappal...

Magister_ 2017.08.04. 13:07:31

@holdraszállás tagadó: az elsődleges vizsgálat -- szemtanúk + Zapruder film -- együttesen "hozták ki", hogy a hivatalos verzióban elfogadott három lövés (ami valójában 6 volt) 5-6 másodpercen belül történt. Az 5,6 másodperc a film "kikockázásával" jöhetett ki.

misimisi 2017.08.04. 13:20:11

@Fabius Quintilianus: Ne haragudj, de ezért írtam, hogy nézz utána a dolgoknak. Tanúvallomások alapján állapították meg az időt? Ez most komoly? Megnézném azt az embert, aki el tudja dönteni, hogy egy esemény öt, hat vagy ötegészhattized másodperc alatt történt.
A Zapruder filmet kockázták ki, szinkronizálták a dallasi rendőrség hangfelvételeivel, és a látottak-hallottak alapján következtettek az időre. Ezt akár ma is meg lehet csinálni.
Aztán: "Ha egy ponttal kevesebbet teljesít kicsapták volna."
A helyzet az, hogy a tengerészgyalogságnál három kategóriában lehetett lövészminősítés szerezni. Oswald az első vizsgáján a közepes kategória alsó határát lépte túl két ponttal. Nem az alsóét, a középsőét.
Ne a Stone-féle filmből tájékozódj, tele van ökörséggel.
Hanem mondjuk innen: 22november1963.org.uk/lee-harvey-oswald-marksman-sharpshooter

Magister_ 2017.08.04. 13:31:24

@misimisi: nem haragszom, de szerintem az elmúlt 20 évben éppen eleget olvastam a témáról és elég alaposan utána is néztem. A tized másodpercek a Zapruder film alapján jöttek ki. Mellesleg egy forgó-tolózáras második világháborús karabéllyal még 8 másodperc alatt sem lehet precíziós találatot elérni, mozgó célpontra, 81 méterről. Legalábbis máig nincs olyan ember, aki erre képes. Ha te tudsz ilyet, akkor szólj légyszi :-) És beleírom a posztomba.

Magister_ 2017.08.04. 13:34:36

@misimisi: ... egyébként ahogy nézem a te linked is 90% -ban a Warren Comissionra támaszkodik. A gond az, hogy éppen EZT nem nagyon lehet mérvadónak tekinteni. :) Azok készítették, akik az ügy elfedésében és megmásításában voltak érdekeltek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.04. 13:38:48

@Zsoltbacsi: A FED a nagy USA bankok felügyelete alatt áll, azért hogy a mindenkori elnök ne tudjon pénzt nyomtatni, te seggfej.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.04. 13:42:10

@Shopping: "az USA alkotmányában benne van hogy a PÉNZNYOMTATÁS mindig állami kézben kell hogy maradjon. "

Idéznéd? Vagy csak hazudtál egy nagyot.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.04. 13:45:27

@Shopping: "magánkézbe került a pén nyomtatása.
Ez, -naponta - több százmillió dollár hasznot termel!"

Jaj, de hülye vagy. Amit a FED nyomtat, az USA szövetségi pénz lesz, nem a FED-et irányító bankoké.

Zsoltbacsi 2017.08.04. 13:52:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Attól még magántulajdon, ráadásul gyanúsan ugyanaz a kör:

Itt vannak az alapítók (ők illetve a jogutódjaik a tulajdonosok most is):
- Rothschild Bank of London
- Rothschild Bank of Berlin
- Warburg Bank of Hamburg
- Warburg Bank of Amsterdam
- Lazard Brothers of Paris
- Israel Moses Seif Banks of Italy
- Chase Manhattan Bank of New York
- Goldman, Sachs of New York
- Lehman Brothers of New York
- Kuhn, Loeb Bank of New York

Ráadásul érdekes módon a 2008as válságban több100 milliárd dollárt juttattak külföldi bankok megsegítésére is, természetesen jogellenesen.

Te seggfej

a nemzet fogatlan provokátora 2017.08.04. 14:13:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Majd nyomtatnak ők.. Az elmúlt 10 év másról sem szólt az USA-ban, mint a pénznyomtatásról.

Billy Hill 2017.08.04. 14:22:51

Mindenki tudja, hogy a Dohányos Ember volt az elkövető, ez kiderül a "Musings of a Cigarette Smoking Man" c. X-Akták részből.

Billy Hill 2017.08.04. 14:23:35

De az is lehet, hogy Greedo lőtt először.

fingerbangs 2017.08.04. 14:30:48

@Kovács doki: tisztelt doktor úr, mivel ön a neve alapján orvos nem mondhatja komolyan, hogy egy fél koponyáját vesztett ember szíve tovább működik, illetve a filmen tökéltesen látszik, hogy jackie összeszedi a cuccokat

www.youtube.com/watch?v=GL1qSGk8oMQ

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.04. 14:31:41

@Zsoltbacsi: És azt szövetségi pénzből tették, te seggfej?
"A Federal Reserve a szövetségi pénz-kamatlábat (federal funds rate) célozva valósítja meg monetáris politikáját. A "szövetségi pénz" nem más, mint a bankok által a Fednél elhelyezett tartalék, amelyet overnight hitelekben kihelyezhetnek egymásnak. Ezeknek a hiteleknek a kamata a szövetségi pénz-kamatláb, amelyet tulajdonképpen a piac határoz meg, a Fed azonban a pénzkínálat nyíltpiaci változtatásával befolyásolni tudja. Milton Friedman következetesen bírálta ezt az általa fordítottnak nevezett módszert, amelyben a központi bank egy ideális kamatszint megkeresésével, a pénzkínálatot felhasználva kontrollálja az inflációt."

@a nemzet fogatlan provokátora: Mennyi a dollár inflációja? Mert azon látszik ha pénznyomtatás van.

lutria 2017.08.04. 14:50:08

A JFK Reloaded "játékot" próbálta már valaki?

Bright side of life 2017.08.04. 16:49:06

@Túlélő ...: javaslom, olvass egy kicsit utána az USA pénzkibocsátásának és úgy általában a pénzteremtésnek.

Alick 2017.08.04. 17:31:13

@Túlélő ...: "Mit gondoldz mi történne és mekkora pénzügyi válságot okozna, napi több száz millió fedezet nélkül legyártott pénz???"

Egy funkcionálisan jól működő gazdaságban, ahol egyébként elég nagy a kínálat és a pénz forgási sebessége és a minősítések, a pénzügyi bizalom is magas, semekkora válság nem keletkezik napi százmilliós pénznyomtatásból.
Vesd össze az USA ikerdeficit növekedését és ugyanakkor a minősítéseket (AAA, AA+)!

Luftwaffer 2017.08.04. 19:08:44

@Kovács doki: félreértettél. Nem mondtam, h a CIA vonta be a maffiát a Kennedy gyilkosságba. A maffia ezt saját szakállára tette, felhasználva azt, h érzékeny informáciokkal rendelkezik az USA es CIA Castro ellenes terveiről, ami ha napvilágra jutott volna a gyilkosság után, akkor nagy nemzetközi bonyodalmakhoz vezetett volna.

misimisi 2017.08.04. 23:34:39

@Fabius Quintilianus:

Íme a bizottság:

Earl Warren, a Legfelsőbb Bíróság elnöke,
Richard B. Russel, demokrata párti szenátor
John Sherman Cooper volt indiai nagykövet, Kentucky republikánus szenátora
Hale Boggs képviselő
Gerald Ford konzervatív republikánus képviselő, később az Amerikai Egyesült Államok elnöke
Allen Welsh Dulles a CIA volt igazgatója, a bizottság operatív vezetője
John J. McCloy bankár, Kennedy volt tanácsadója, Johnson befolyásos texasi körének, a "8F" egyik tagja
+
Lee Rankin, a bizottság vezető jogtanácsosa, 1953-tól, az Egyesült Államok helyettes főügyésze

Azért ezek elég komoly alakok voltak. (Akárki akármit mond, nehezemre esik elhinni, hogy mind nyakig benne voltak az ügyben, mind elárulták JFK-t, mind részt vettek az állítólagos eltussolásban. És persze életük végéig hallgattak. Azzal a másik több tucat, netán több száz emberrel együtt, akik tudtak valamit. Hogyne...)

Ezzel szemben az összeesküvés-elméletet szenzációhajhász újságírók, pánikba esett háziasszonyok és közönséges futóbolondok hozták össze.

Magister_ 2017.08.05. 01:42:51

@misimisi: ügyesen kigugliztad a neveiket.

Eremitha 2017.08.05. 01:58:00

@misimisi: Allen Dulles biztos benne volt a merénylet megszervezésében. Kennedy kirugta és megkezdte a CIA leépitését is. Ezer oka volt hogy gyűlölje. Aztán a merénylet után önmaga után nyomozott meglepő hogy nem talált semmit?

misimisi 2017.08.05. 02:17:09

@Fabius Quintilianus: Persze, hogy gugliztam, a franc tud már ennyi nevet megjegyezni. :-)
És mi van, ha a Dulles-sztori pont fordítva igaz? Ha ennyire nyilvánvalóan nem illett a bizottságba, mert mondjuk gyűlölte Kennedyt, és nem lehetett elvárni tőle, hogy elfogulatlan legyen, miért rakták bele? Annyira nem lehettek hülyék, hogy azt hitték, senki sem fog gyanút.
Az meg hogy "körök" rendelték el a gyilkosságot, hát nem tudom... Ugyanaz a baj van vele, mint a 9/11-hez kötődő összeesküvés-elméletekkel. Ha igazak lennének, több száz embernek kellett volna nyakig sárosnak lennie.
El tudod képzelni, hogy ennyi ember évtizedeken át hallgatott?
Ugyanakkor, engem érdekes módon nem a merénylet körüli dolgok győztek meg végképp arról, hogy nem volt összeesküvés, hanem Oswald meggyilkolásának körülményei. Az elméleteknek ugyebár fontos része az, hogy Oswaldot is elhallgattatták. Na most, ha utánanézel, hogy Ruby hogyan ölte meg Oswaldot, akkor láthatod, hogy az minden volt, csak nem egy jól megszervezett gyilkosság. Fogalmazhatunk úgy: hajszálon múlt, hogy Ruby végül le tudta lőni Oswaldot. Ha valóban a titokzatos "körök" voltak a háttérben, akkor azok a titokzatos körök balfasz pancserekből álltak.

misimisi 2017.08.05. 02:53:51

@mutatis mutandis:

Íme az egyik összeesküvéselméletgyáros halállistája.

mcadams.posc.mu.edu/deaths.htm

Érdemes böngészni. Volt akit a városi busz gázolt el (basszus, még a dallasi buszsofőrök is benne voltak!) Volt akit a saját férje lőtt le. Volt aki szívroham vitt el 70 éves korában. (Ilyesmi sem szokott történni.)
Bannistert szívrohamban halt meg, több mint egy évvel a merénylet után. (A halottkém ezt állapította meg, de nyilván ő is benne volt.)
Ferrie-vel aneurizmaszakadás végzett 4 évvel a merénylet után. (Nyilván az őt boncoló halottkém is benne volt.)

Most már csak azt kéne megmondani, hogy mi értelme lett volna évekkel a merénylet után kinyírni valakit. A tanú ezerszer elmondhatta, leírhatta volna azt, amit tudott. Tudomisén, átmehetett volna Kanadába, és ott elmondhatta volna a sztorit egy ügyésznek, vagy ötszáz újságírónak.
De figyelj csak: az elgondolás szerint a Kennedy kocsijáért felelős titkosszolgálati ügynök 1984-ben bekövetkezett halála is "titokzatos". A kórboncnok szerint szívroham végzett vele, de minden bizonnyal ő is benne volt. 84-ben bevonták az ügybe. Aha.

misimisi 2017.08.05. 06:20:45

@Fabius Quintilianus: @mutatis mutandis:

Hejhó, módosulnak a hozzászólások. Nem látni, hogy mire válaszolok. Jól van ez így?

Magister_ 2017.08.05. 09:36:54

@misimisi:
1. A hozzászólásokat utólag max törölni lehet, nem módosítani, de természetesen egyetlen egyet sem töröltünk.
2. Dulles azért került a bizottságba, hogy irányítsa azt, az összeesküvők érdekei alapján. Meg is tette, hiszen semmi rendkívülit nem találtak (milyen meglepő) Azt, hogy törődtek e azzal, hogy gyanút fog e bárki is, hogy egy leváltott CIA vezető delegáltak a Warren-csapatba, nem tudom. De gondolom fontosabb volt Dulles jelenléte, mint a gyanúval foglalkozás.
3. Többször leírtad és én is többször válazsoltam rá: NEM VOLTAK SOKAN AZ ÖSSZEESKÜVÉSBEN. Nem kellett SOK embernek évtizedeken át hallgatni. Az én verzióm szerint a kitervelő egy magas rangú tábornok és egy CIA vezető volt. A mesterlövészeket rögtön utána likvidálták ennyi. A merénylet "megrendelői" a gyárosok, republikánusok, ... stb nem vettek részt magában az operatív munkában. Nem is tudtak tehát semmiről.
4. Jack Ruby a világ akkoriban legjobban őrzött foglyához került közel (karnyújtásnyira) egy töltött pisztollyal, miközben 70, azaz HETVEN rendőr őrizte egy rendőri épület alagsorában. Akinek ez sem gyanús, az már tényleg vak (vagy totál szellemi fogyatékos) Bocsi. Amúgy itt is mindig oda mondogatsz nekem, hogy "nézzek utána"ennek-meg annak (például most a Ruby-féle gyilkosságnak) erre azt mondom ezerszer is, hogy 20 év alatt (mióta foglalkoztat az ügy) utánaolvastam minden elérhetőnek a témában. És most írtam róla egy blogbejegyzést. TE mit tettél az ügyben? Én mondhatnám neked: nézz már utána légyszíves alaposabban a dolgoknak, mert szerintem kettőnk közül nálad van tudásbeli deficit.)
5. A szemtanúkat illetően is írtam már neked: van értelme évekkel később is az elhallgattatásuknak, mert ha akkor vetül valakire a figyelem (média, vagy Garrison nyomozása) akkor muszáj megtenniük. A halálesetek pedig elég gyanúsak. A két elsőként elhallgattatott (Banister és Ferrie) szívrohama és agyvérzése is kiváltott trauma hatása. Az ilyesmi bevett a CIA -nál (mármint ezek kiváltása) hogy áldozataik halála természetesnek hasson.

Zárásul: már nem szeretném veled tovább rágni a csontot. Látszik: smmi módon nem lehet megingatni a hivatalos verzióban, az Oswald-tette baromságban. Nem baj, te dolgot, pont leszarom. De nincs már időm és kedvem a további indoklásokhoz. Fejezzük be.

Eremitha 2017.08.05. 14:18:02

@Fabius Quintilianus: Az én verzióm hasonló:

- Dulles helyettese (valamelyik "jobbkeze") az egyik tippem, de nem kizárt, hogy maga Dulles volt a kulcsfigura. Valójában bármelyik verzió megfelelt az összeesküvőknek: ha Dulles nem is volt benne, nem hagyhatta kiderülni a szervezet kompromittálódását, vagyis azt hogy valamelyik vezetője a szervezők közt volt és felhasználta az egész testületet.

- A második maga Johnson, akivel titokban egyszerűen alkut kötöttek a fegyvergyáros republikánusok még a merénylet előtt: ha Kennedy elhalálozna (bármitől is), akkor Johnson elnökként támogatja majd a háborút Vietnamban és leadja a milliárdos megrendeléseket.Természetesen Johnson semmiről sem tudott, de biztosan sejtette mi készül.

- A harmadik egy magas rangú katonatiszt. Kellett egy katonai szakértő a szervezéshez és a mesterlövészek bevetéséhez.

- Negyedik egy FBI vezető.

Összességében 3 ember: Dulles (vagy helyettese) + egy tábornok + egy FBI vezető. Slussz. Johnson és a fegyvergyárosok csak háttérfigurák. Valódi konkrétumokat nem tudhattak, noha ők maguk voltak a mozgatóelemek.

Aztán elvarrták a szálakat: a valódi merénylőket likvidálták, Oswaldot megölették a maffiával (Rubyval), a 3 belső ember hallgatott, a szemtanúkat megölték az elkövetkező években, aki meg sejtett dolgokat nem tudhatott konkrétumokat.

A titkosítás azért állt még fenn, mert vagy él a háromból valaki, vagy a második kör még mindig a hatalom közelében van.

Magister_ 2017.08.05. 14:20:48

@mutatis mutandis: ez annyira hasonló verzió, hogy nagyjából PONT így látjuk mi is! :-)

Eremitha 2017.08.05. 20:30:28

@csentecsa: ez nem "elvállalás" kérdése volt. Katonák voltak az elkövetők, akik parancsot kaptak. Mint ahogyan ez azóta is van, ha mesterlövészekkel likvidálnak fontos embereket. Katonák, akik végrehajtják az utasításokat.

Harmath Árpád Péter 2017.08.09. 00:32:21

Valahogy soha nem tudtam elhinni az Oswald-verziót. Azt, hogy az a fiatal fickó teljesen egyedül tette. Sem a középiskolában, sem az egyetemem, sem felnőttként nem állt össze nekem ez a dolog. Kezdetben ösztönösen éreztem, hogy nem stimmel, később már a sok begyűjtött infó alapján vettem biztosra.

Bakonyi Karoly 2017.08.09. 16:06:35

@Harmath Árpád Péter:
Valami ilyesmi tortenhetett: 3-4 lovesz + ugyanennyi radios + a tomegben is lehettek elvegyulve nehanyan. eselye nem volt arra hogy tulelje.
www.youtube.com/watch?v=ZjOwh0gSgDk

Jager_ 2017.08.19. 00:24:00

FBI vezető + CIA együtt. Hoover és Dulles összefogtak és a fegyverlobbinak meghajolva intézték el Kennedyt hogy Johnson legyen az új elnök. Valószínűleg előtte megkeresték. Tudott róla.

Harmath Árpád Péter 2017.08.19. 00:28:03

@Mountain Dew: minden akkori befolyásos "hatalmi szereplő" érdekelt volt Kennedy likvidálásában. A hadsereg az FBI, a CIA, a fegyver és olaj milliárdosok köre, mindenki.

Jager_ 2017.08.19. 10:04:42

@Harmath Árpád Péter: akkor: Dulles + Hoover + Johnson. És persze a nagytőkés republikánusok.

Harmath Árpád Péter 2017.08.19. 10:07:09

@Mountain Dew: nagyjából, igen. Maguk a mesterlövészek szerintem még aznap likvidálva lettek.

Jager_ 2017.08.25. 10:06:55

@Harmath Árpád Péter: ezt én is teljesen biztosra veszem.

Periodista. 2017.08.29. 11:31:08

@Mountain Dew: A CIA és FBI kihagyhatatlan volt a merénylet megszervezéséből tekintve, hogy egyrészt ők biztosították a helyszínt, fogták el azt akit kellett (Oswaldot) és oldották meg később a "nyomozást" vizsgálatot, majd a tanúk elhallgattatását. Ha pedig benne voltak, azt csakis magas szinten kellett, hogy koordinálva legyen. Így levezetve Hoover és Dulles érintettsége majdnem biztosra vehető.

Paracord 2017.09.22. 16:54:09

Kennedyt a CIA és az FBI ölette meg befolyásos republikánus politikusokkal összefogva, Johnson tudtával. Kevés embert avattak be, szerintem maximum 3-4 vezetőt, + a merénylőket, akiktől utána rövid úton megszabadulhattak.

Master. 2017.09.25. 09:41:59

Az Oswald-féle hivatalos verzió annyi sebből vérzik, hogy az emberek 50 év után sem veszik be. Pedig azóta már 3 generáció alkotott véleményt a merényletről.

Morpheus. 2017.09.25. 09:48:17

@Chris Kyle: Érthető ha nem veszik be a hivatalos magyarázatot, ha egyszer ellentmond a józan észnek. Oswald egy piti alak volt annyira alkalmatlan egy komolyabb akcióra, hogy az már szinte ordít róla. Ellenben Kennedy politikájának rengeteg nagyhatalmú ellenzője akadt, akik simán és profi módon megszervezhették a merényletet és a fajsúlyos vizsgálat elmaradását.

Jerico 2017.10.24. 20:59:17

Hamarosan esély nyílik arra, hogy Donald Trump amerikai elnök nyilvánossá tegye az eddig zárolt Kennedy dokumentumokat. Ha ez megvalósul, AZ komoly előrelépés lehet az egész merénylet felderítésében és kiderülhet: a CIA mennyire volt érintett az egészben. Három verzió: kitervelő, passzív szemlélő, hibás az elhárításban.

2017.10.27. 12:42:37

@Fabius Quintilianus:

"Az első tanúvallomások 5.6 másodpercről szóltak"

El tudom képzelni azt a tanúvallomást.

Maga látta a gyilkosságot?
Igen.
Hány lövést hallott?
Hármat.
Mennyi idő telhetett el a három lövés között?
Várjon csak, őőőő a belső órám adatbázisai szerint 5.6 másodperc.

Solo_ 2017.11.04. 12:48:00

@MikeBoy: ennyire nem lehetsz hülye? A Zapruder film alapján jött ki az 5,6 másodperc. Amit egyébként egyetlen mesterlövész sem tudott később Oswald után csinálni. Tök hihető tehát, hogy a csávó lőtt. :DDD

2017.11.04. 13:01:45

@Jericho.:

1. Én arra a szövegre reagáltam, ami ott van és az nem a zapruder filmről szól, hanem tanúvallomásokról. A zapruder film az nem egy tanúvallomás.
2. Először azt hitték TÉVESEN, hogy 5.6 mp volt a három lövés között eltelt idő. Ma már triviálisan tudjuk, hogy ez nem igaz. A három lövés között eltelt idő 7.8 mp.

www.jfkfiles.com/jfk/html/concl1.htm

3. A hihetőnek ezekhez tehát semmi köze. Ahhoz van köze maximum, hogy te sem foglalkozol egy centit sem a témával, pedig az interneten egy rakás profi munka van már fent, hanem e helyett elhittél egy konteót és az ezt alátámasztó már rég megdőlt információkkal próbálod magyarázni.

Harmath Árpád Péter 2017.11.06. 14:08:37

Az egész Kennedy ügy most a titkosítások feloldásával újra előtérbe kerül a médiában.

sakkosfx 2017.11.09. 15:58:30

Nem szabad elveszni a részletekben, gondoljunk arra kinek ált érdekében a legjobban és ki nyert vele legnagyobbat! Az pedig mára kiderült! Vegyük észre, hogy ez csak elterelés, ha rábirnak arra, hogy csak a részletekkel foglalkozzunk! A mi kormányink is ezt csinálják velünk a rendszerváltás óta! Ne dőljünk be az átverésnek!

Han Solo. 2017.12.04. 12:31:30

Soha nem dogunk tisztán látni Kennedy-ügyben. Nem engedheti meg magának a CIA.

Mizantróp. 2017.12.14. 16:03:21

@Han Solo.: Mostanában azért van esély arra, hogy kiderüljön ez-az a Kennedy ügyről.

Harper. 2017.12.14. 16:22:49

Annyi az egészben a rejtély és a kétség illetve az össze nem illő részlet, hogy szinte kizárható a hivatalos verzió valódisága.

Disztopia 2019.07.31. 14:49:06

@mutatis mutandis: Stimmel, épp ahogyan leírtad. A CIA és szerintem az FBI néhágy vezetője is benne volt a merénylet elrendelésében. A halálos lövést egy hivatásos sniper adhatta le (miközben Oswald is lövöldözött össze vissza). Amúgy szerintem a valódi mesterlövész a Dal-Tex tetejéről tüzelt.
süti beállítások módosítása