A legjobb könyvek nyárra [10.]

2017. augusztus 04. 14:49 - Magister_

Az ízlés szubjektív dolog - "De gustibus non est disputandum" - mégis létezik "szórakoztató érték", mely ugyan mindenkinél mást takar, mégis valahol vonható egy közös nevező, a leginkább olvasott és szeretet könyvek platformján. Ha főként és elsősorban a regény műfajában keresgélünk illetve a szórakoztatási célt helyezzük válogatási szempontjaink élére, -- mely a művelődés és tanulás vágyaival is kiegészül, némi történelem szeretettel párosítva -- akkor a következő ötös listát ajánljuk: 

vedett_ferfiak.jpg5. Védett férfiak. Robert Merle (1908-2004) francia író könyve az egyik legnagyobb kedvencem. Már 43 éve annak, hogy 1974-ben megjelent és rögtön óriási sikert aratott világszerte. Aki még nem olvasta, annak nagyon ajánlom és azoknak is, akik fontolgatják újbóli elolvasását. (Én már vagy 20 alkalommal lapoztam végig.) Különleges a téma, izgalmas a történet, egyszerűen lerakhatatlan a könyv. A sztori szerint egy különleges vírus terjed a világban, mely furcsa módon kizárólag a férfiakat pusztítja. Sajátos vészhelyzet alakul ki az USA -ban: megfordulnak a nemi szerepek és egy férfiakat elnyomó új, matriarchális társadalom-modell jön létre. A főhős orvos-professzor, Dr. Martinelli kalandos körülmények közt dolgozik az ellenszeren, miközben a nők kiszolgáltatottja lesz. Merle fordulatosan fűzi a cselekményt, mely egyszerre izgalmas és elgondolkodtató. 

hahner.jpg4. A nem létező rejtély. Hahner Péter élvonalbeli és kiváló magyar történész 2013 -as munkája a Kennedy-merénylettel foglalkozik, tudományos igényű alapossággal. Bár a könyv végkövetkeztetése az, hogy Oswald egyedül követtel el az 54 évvel ezelőtti merényletet, és így semmiféle rejtély nem létezik az ügy mögött - amivel blogunk nem egészen ért egyet - a könyv szerkesztése, nyelvezete, stílusa izgalmas, érdekes és tartalmas olvasmányt nyújt mindenki számára. Megismerhetjük az esemény részleteit, a gyilkosság eddigi kutatóit és a pontos tényeket 1963 november 22 -ről. Kirajzolódik hogy mi motiválta Oswaldot és milyen összeesküvés elméletek születtek eddig a merénylet kapcsán. A mű tele van érdekességekkel és részletekkel Kennedy életéről, politikájáról illetve a korszak Amerikájának jellemzőiről. Csak ajánlani tudjuk, mi is egy szuszra olvastuk végig. 

sogun.jpg3. A sógun. Némi elfogultsággal állítjuk, hogy James Clavell (1921-1994) ausztrál-amerikai író 1975-ös történelmi regénye a legjobb és legszórakoztatóbb valaha megírt történet, amit papírra vetettek. Az 1600 -as évek Japánjába repíti el az olvasót, ahol John Blackthorne partra vetett angol navigátor kalandjainak lehetünk tanúi. A meglehetően hosszú, két kötetes regényben minden megtalálható, ami a jó szórakozáshoz szükséges: szerelem, szenvedély, harc, kaland, izgalom, plusz történelmi érdekességek egész sora. Megismerhetjük például a középkori japán szamurájkultúrát és a korabeli harcászat különlegességeit mégpedig egy lenyűgöző, lendületes és izgalmas történetbe ágyazva. Megjelenik szemünk előtt a kora-újkori Oszaka vára, "láthatunk" szeppukut, kardpárbajokat összecsapásokat. Clavell mesterien fűzi a cselekményt, minden oldalra tartogatva meglepetéseket, fordulatokat. A könyvben van szerelem romantika és kegyetlen küzdelem is, ideális nyár olvasmány szabadságunk idejére.

katedralis.jpg2. A katedrális. Ken Follett (1949 - ) brit-walesi író 1989 -es regénye (szintén történelmi témában) az egyik legjobb és legsikeresebb Follett mű, melyet 2010 -ben Sergio Mimica-Gezzan rendezésében meg is filmesítettek (sorozat formájában). A középkori, XII. századi Angliában játszódó történet egy trónharcokkal, intrikákkal teli konfliktust mutat be, melyben a kingsbridge -i katedrális felépítése kerül a középpontba. A szereplőkkel könnyen azonosulhatunk, a sztori végtelenül izgalmas, erre a műre is igaz, hogy szó szerint nem lehet letenni. Szemeink előtt a középkor legsötétebb korszaka elevenedik meg egy harcokkal, szerelemmel és viszályokkal teli sztori keretei között. A középponti figura a katedrális perjele Fülöp, aki a kegyetlen William gróffal szemben védelmezi kis közösségét és magát Kingsbridge városát. Közben a gróf leszámol riválisával és földönfutóvá teszi a gyönyörű Aliena grófkisasszonyt. A szálak összeérnek: végignézhetjük Aliena talpra állását és szerelembe esését a szintén Fülöp perjelnél menedéket találó, titokzatos Jánossal. Elvarázsoló sztori, hihetetlenül érdekes leírásokkal. 

quovadis.jpg1. Quo Vadis. Henrik Sienkiewctz (1846-1916) örökbecsű, 1895-ös regénye a világ szinte összes országában óriási sikert aratott a századfordulón. Bár Sienkiewicz nem kifejezetten ezért a munkájáért, hanem "kiemelkedő epikai munkásságáért" kapta Nobel díját, szinte mindenki a Quo Vadist tekinti a Nobel díj valódi díjazottjának. A történet az ókori Rómában, Nero császár idején, a kereszténység elterjedésének kezdetén játszódik. Izgalmas. érdekes, színvonalas és értékes mű, mely egyszerre szerelmi dráma, kalandregény és történelmi áttekintés.  Megismerhetjük belőle Nero jellemét, a Krisztus utáni első század Rómáját, a kora-keresztény közösségek működését és a római légiósok életmódját. A szerelmi szál főszereplői: az előkelő katonai tribunus: Vinicius és a csodaszép, kereszténnyé vált, (idegen országból túszként érkezett) Lygia. A regény végig fenntartja érdeklődésünket és jelentősen bővíti történelmi ismereteinket az ókori Rómát illetően. A nyári hőségben igazi kikapcsolódással színesítheti szabadságunkat. 

Eddig a lista. Ajánlataink közt van egészen friss munka és több mint 100 éves klasszikus is. Ami közös az itt ajánlottakban, hogy mind könnyű, szórakoztató kikapcsolódást ígér, többségében a történelem tárgykörében. Jó olvasást kívánunk mindenkinek!

konyvek1.jpg

2017.08.04.14:50 

fabius.jpg

 

11 komment
Címkék: kultúra könyvek

A bejegyzés trackback címe:

https://fabius.blog.hu/api/trackback/id/tr2212720074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eremitha 2017.08.04. 22:39:20

Jó könyvek, főleg A katedrális. Nagyon tetszett és filmen is láttam, bár a sorozat nem tetszett annyira, mint a könyv. Valahogy csalódást okozott nekem. Az egyes karakterek nem olyan szereplőkkel jelentek meg, ahogyan a könyvbe elképzeltem. De kétségtelenül ez Follett legjobb műve.

Harmath Árpád Péter 2017.08.07. 01:19:37

És milyen sok kiváló regény van még a régiek közt, melyeket nem biztos, hogy mindenki ismer és amelyeket elő-elő lehet venni újra meg újra. A Sógunt én vagy hússzor olvastam.

Von Hermanitz 2017.08.09. 20:11:40

A sógun zseniális könyv! A legjobb!

Recensens 2017.08.25. 10:04:04

A Katedrális bepillantást enged a középkor viszonyaiba: az életmódba, a ruhaviseletekbe, megtudhatjuk milyen ételeket ettek, megismerhetjük a viselkedési szabályokat, szokásokat, vallást, mindent.

Jager_ 2017.08.25. 10:05:31

@Inceptio: érdekes leírásokkal mutatja be a könyv a XII. századi Angliát és az akkoriban zajló trónharcokat. Nekem nagyon tetszenek benne a csataleírások, harci jelenetek

Recensens 2017.08.25. 20:35:10

@Mountain Dew: a Katedrálisból az érett-középkor hadviselése is megismerhető.

Jager_ 2017.08.25. 20:36:43

@Inceptio: mondjuk a Sógun is szemléletes ezen a téren. Csak ott már a kora-újkorban járunk és inkább a tengeri hadviselés, illetve a japán szamurájkultúra kerül bemutatásra.

Paracord 2017.09.22. 16:57:37

A katedrális zseniális regény.

Solo_ 2017.11.04. 12:46:01

@morpheus.: A legjobb történelmi regény, amit valaha olvastam. A kedvencem.

Harmath Árpád Péter 2017.11.06. 12:51:04

@Inceptio: Nekem a trónharcok, intrikák és a középkori élet bemutatása tetszik benne. Óriási könyv, a Sógun mellett ezt olvastam el legtöbbször.

Mizantróp. 2017.12.14. 16:02:24

@morpheus.: csatlakozom! A Katedrális a legjobb, valaha megírt történelmi kalandregény.
süti beállítások módosítása