Az élet célja és értékei [1.]

2017. július 05. 13:12 - Magister_

Az élet nagy kérdései elől nincs hová bújnunk, előbb - utóbb szembe kell néznünk velük. A legjobb, ha ez a szembenézés 40 és 50 közt "ér bennünket" mert ez az a kor, amikor még egyik oldalról nem késő a felismerés (bármi legyen is az), másik oldalról pedig már tudjuk mennyit ér az az idő, amit addig elvesztegettünk.

Nos, tehát mi is lehet az élet értelme? Harmónia önmagunkkal, boldogság és maradandó dolgok megalkotása. Ennyire egyszerű volna? Nos, igen. Csak megtalálni nehéz, mint ahogyan általában a megszerzendő dolgokkal kapcsolatban érzünk: nem megszerezni nehéz azt amire vágyunk, hanem azt követően is akarni, hogy megszereztük. Harmónia? Igen. A legjobb dolog, ami csak történhet velünk. Az az állapot, amikor elégedettek vagyunk azzal ahol vagyunk, azzal amit csinálunk és azzal amivé lettünk (vagy ahová tartunk). Boldogság? Igen. Többnyire csak pillanatokra érezhetjük, de néhányan alkalmasak hosszabb időre is átadni magukat neki. Maradandó dolgok alkotása? Igen. Ide tartozik a gyerekek felnevelése, a család, az önmegvalósítás és alkotás öröme. 

Na és mi a helyzet az élet értékeivel? Szerelem és szeretet, ahogyan a Bibliában szerepel: "Ha nincs szereteted, nincs semmid."'És ez pontosan így igaz. A legfőbb értékeket életünk három keresztútján kapjuk meg: gyermekkorunkban a szüleinktől "érkező" szeretetet, házasságunkkor a szerelmet és öregen a saját gyermekeink, unokáink szeretetét. 

Az élet egy utazás, ami alatt azonban a célok és értékek mellett az önkifejezés és önmegvalósítás "oltárán" is áldoznunk kell. Ezt pedig - ha írásról van szó - olyan nagy elődök mintáját követve érdemes, mint Marcus Fabius Quintilianus. Őt választottuk afféle szellemi "lámpásnak" blogunk számára. Témáink széles skálán mozognak majd terveink szerint, de leginkább a történelem kerül majd középpontba, hiszen ahhoz értünk legjobban.

10 komment
Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://fabius.blog.hu/api/trackback/id/tr7612642883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magister_ 2017.07.13. 22:38:29

Július 5. egy nappal a nándorfehérvári diadal, pozsonyi csata és amerikai függetlenségi nyilatkozat évfordulója után. Elindultunk.

Arte Peritus 2017.07.19. 19:29:43

@Fabius Quintilianus: Érdekes ez a hármas, a történelmi eseményeket illetően. Két nagy magyar győzelem és egy amerikai diadal. Talán véletlen, hogy ezek évfordulójának másnapján volt a nagy esemény?

Magister_ 2017.07.19. 19:35:06

@Lector Oris: teljesen véletlen. Nincs összefüggés. :)

Arte Peritus 2017.07.19. 19:35:40

@Fabius Quintilianus: ... pedig lehetne :-))))))))))))))))))

Magister_ 2017.07.19. 19:38:49

@Lector Oris: mi inkább a római idők erkölcseit követnénk, de persze nem a "nagy parázna" értelemben, hanem a kultúra , tudományos központú gondolkodás és nyitottság tekintetében.

Arte Peritus 2017.07.19. 19:51:55

@Fabius Quintilianus: az ókori Róma kultúrája manapság nem annyira "mainstream". Inkább az ősmagyar idők és a keresztény középkor a menő, meg persze a Horthy-kor.

Magister_ 2017.07.19. 19:53:01

@Lector Oris: ezekből van is éppen elég blog, meg oldal. Mi éppen ezért választottunk másik utat!

Magister_ 2017.07.20. 19:23:14

@Lector Oris: ... sok múlik azon, hogy elfogadják e ezt a kevéssé beszédes blog nevet, melyhez nehezen társítható egyértelmű irányultság (tartalom). Az, hogy Fabius Quintilianus a többségnek nem mond semmit sajnos. Mégis jó név, mert valódi jelentést, ideológiát, hozzáállást hordoz. ... Csak nehezen befogadható. :) unfortunatelly
süti beállítások módosítása